Tuesday, January 18, 2011

Cucur Jagung

Bahan-Bahan

  • 1 tongkol jagung, dihiris
  • 1 labu bawang besar, didadu
  • 3 tangkai cili merah, didadu
  • 2 inci carrot, hiris memanjang 
  • 2 tangkai daun bawang, dihiris halus
  • 2 tangkai daun ketumbar, dihiris halus
  • 10 ekor udang (besar), di potong ikut suka
  • 1 biji telur
  • 2 cawan penuh tepung gandum
  • 4 sudu besar susu cair
  • 1 sudu kecil serbuk maggi cukup rasa (optional)
  • anggaran 1 cawan air
  • garam secukup rasa

Caranya

  • Satukan tepung, isi jagung, bawang besar, cili merah, daun sup dan udang di dalam mangkuk. Pecahkan telur, masukkan susu cair, serbuk perasa, garam dan gaul rata.
  • Tambahkan air sedikit demi sedikit, dan gaul hingga sebati.
  • Panaskan minyak dan jemputkan adunan dengan sudu kecil. Goreng hingga keperangan

No comments: